tisdag 24 mars 2015

Hästar och tips för kantband på filt

Det är kul att kunna välja tyg beroende på föräldrarnas intressen. Här är det hästar som gäller så självklart behöver bebisen tillbehör som klargör det!

Att tänka på: När jag kantar filtar så använder jag en täcksömmaskin (Janome CoverPro X) med bandkantare som tillbehör. Jag använder mig av pressarfoten Clearview som är genomskinlig samt att den lättare håller kantbandet på plats. Men innan jag börjar bandkanta så overlockar jag ihop de två lagren med något förhöjd diff. När jag kantbandar använder jag 4-vik för att få lika snygg sida både på fram- och baksidan och skär därmed bandet 42 mm brett. Som inställning på CPX:n använder jag de rekommenderade som står angivna på maskinens front. Det innebär trådspänningen är 6-4-3 och reglaget är satt till vänster (för tjocka tyger). Jag använder vänstra nålen och mittennålen. Diffen är satt på ca 0,75 och stygnlängden är max (4). 

Att kanta en filt innebär att man behöver en längre remsa än tygets fullbredd. JNY:s interlock är rundvävd så den kan man skära ut hur långa band som helst av. Quiltlinjal och skärmatta är verkligen helt fantastiskt att ha när det skall skäras kantband. Orkar man inte rund-skära kantbandet långt får man istället skarva. Klicka på denna länk för att se hur man skarvar så att skarven inte blir för tjock på ett ställe.

 Material: Cerise velour och Horse ekologisk jersey

Med vänlig hälsning

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fattar inget av dina tips i det här inlägget. Jag har börjat sy lite smått, men känner att det är en tröskel från rak- och sicksacksöm till allt annat man kan hitta på. Har du några råd för att komma över tröskeln? Borde jag gå en kurs eller nåt? Eller är det kört när jag inte lärde mig på syslöjden? :)

Alice BraLLan sa...

Det är inte konstigt att du förstår! Dessa tips för just kantband är anpassade för de som har en särskild täcksömmaskin (i mitt fall coverpro).

Mina bästa tips är att testa dig fram. Via Facebook kan man lära känna folk och träffas i sygrupper. Har du FB rekommenderar jag gruppen Vi-Sytokiga där man kan ställa alla möjliga frågor.

Låna böcker på biblioteket, titta på plagg du köpt och läs bloggar. Det är mina tips!

Alice BraLLan sa...

Det är inte konstigt att du inte förstår skulle det ju stå.