torsdag 21 juni 2012

Ränder i rött!

Kortärms tröja och ballongkjol.
Jag är så galet förtjust i detta set gillar det enkla färgerna rött och vitt, sedan ballongkjolen blev så bra trodde aldrig att jag skulle lyckas få ner denna tanke som det först var, på mönsterpapper men det gick! 
Vi gillar kjol här hemma, bred användnings område fungerar lika bra till bara ben som till leggings och strumpbyxor sedan snurrar dom så bra.  

Kortärms tröjan ur ottobre men jag har gjort om mönstret lite granna, tyckte att modellen var lite kort och lite för urringat så jag förlängde mönstret 4 cm och höjde ringningen 1,5 cm mitt fram då passade det mitt tycke lite bättre. Ärmen som är den samma som på klänningen i detta inlägg, har jag valt att göra annorlunda på denna  i stället för att sy rullfåll och använda mig av smocktråd valde jag att först rynka nedre delen på ärmen och sedan bandkanta som avslut. 

Kjolen ja som jag skrev ovan trodde aldrig att jag skulle lyckas med att få till mönstret men vet ni denna modell är riktigt simpel, man kan kanske tro att det är komplicerat och svårt att sy men tvärt om dessutom var det riktigt roligt!
Jag ska försöka förklara hur jag tänkte och gjorde.
Mönstret består av tre delar, två rektangulära bitar och en bit underkjol som är något a-formad. Jag mätte lite på storasyster och lade på någon cm på bredden sedan ville jag att den skulle sluta strax nedanför stjärten för att ge plats för själva ballong delen. Den delen tog jag i rejält på bredden så jag hade mycket att arbeta med när jag skulle rynka, använde mig av rynktråd som jag sedan drog i rätt länge kan man säga eftersom hela bredden är 165 cm.
När de tre delarna ska sys ihop så börjar jag med ballongdelen som jag lägger rät mot underkjolens räta i nederkant syr, väder delen rät och nålar fast den rät mot kjolens liv och syr dessa tre lager i samma söm. Nu så började det likna en kjol och det ända som återstå är resåren i midjan, sydde en kanal först på 2 cm och trädde i 1,5 cm bred resår.  Svårare var det faktiskt inte hoppas ni förstår hur jag menar!
Idén om fjärilarna fick jag när jag var på hobby affären för någon vecka sedan och hittade filt fjärilar, hade en liten tanke på att man kunde använda dom som applikation på något plagg men så blev jag lite snål och det blev inte att jag köpte några. Men när jag klippte till denna tröja så började jag tänka på dessa fjärilar igen och fick som för mig att jag hade sett och läst någonstans om egen gjorda fjärilar av tyg, jag har funderat och sökt efter detta men kan inte hitta vem som gjort det så jag bugar och tacka till den som känner sig träffad.
I alla fall jag tog helt enkelt och ritade en fjäril, klippte ut en framsida och en baksida i tyg sedan strök jag kraftigt mellanlägg på den ena fjärilen och vliesofix (ett papper med klister på båda sidorna) på den andra, la ihop de två delarna och strök fast. Sydde också runt hela fjärilen med vanlig raksöm för att hjälpa till så att dom sitter ihop även efter tvätt. Sedan vad det bara att sy fast dom på tröjan, tyckte det var fint att dom stack upp lite från tröjan som om dom precis satt sig ner.

Detta set åkte på storasyster så fort det var färdigt och den natten fungerade det även som nattkläder gott betyg från henne!


Att tänka på:
När man rynkar ballongkjolen kom ihåg att underkjolen är något bredare nertill så ballongdelen ska vara kortare upptill än nertill, ett lätt sätt att hålla reda på uppe och nere när man ska rynkat är att använda olika färger på rynktrådarna. På så vis slipper man sitta och mäta vilken sida som hör vart.

Mönster:
Kortärms tröja stl 122  ottobre 3/2009
Kjol stl 122 eget

Material:
Vit jersey med röda ränder
Röd enfärgad jersey
Röd tunn interlock (till kantband)
Svart jersey ( fjärilar)

5 kommentarer:

MinaMirakel sa...

Tjusigt, kul med fjärilarna(har oxå sett dom på en annan syblogg),/Åsa

maria syr och så vidare sa...

Vilket underbart set! Både tröjan och kjolen är fantastiskt fina! Kanske är det mina flygande fjärilar som legat i ditt minne, http://mariasyr.blogspot.se/2012/03/flygande-applikation.html, roligt i så fall att få ha gett lite inspiration! /Maria

Alice BraLLan sa...

Åh så fint det blev med fjärilarna. Underbart.

Pernilla sa...

Tack snälla!

Maria: Jaa där var dom tusen tack för inspirationen är så svårt att komma ihåg vart man sätt allt=)

James Pattern Design sa...

Jättefint set och inspirerande på alla vis!