Matchande pyjamasar i circus och zig-zag för lillasyster och storebror
Heldress i storlek 74 |
För ett tag sedan slog värmen till, men nu verkar den vara som bortblåst igen. I alla fall här på västkusten. När värmen kom klippte jag av några av lillasysters långa pyjamasar och fållade upp dem med lite halvdana resultat. Storebror hann jag sy 2 korta pyjamasar till som jag blev nöjd med i alla fall. Men nu är jag ännu mera beredd; med syskonmatchande sommarpyjamasar. Så nu kan värmen komma tillbaka när den vill!
2-delad pyjamas i storlek 98/104 |
Planen var att de skulle vara lika, men inte helt lika. Därför blev det 2 olika modeller och olika färg på kantbanden. Dekorsömmarna på alla plaggen är likadana. På byxorna har jag gjort dekorsömmar på sidosömmarna och på grensömmen. Att göra dekorsömmar över grenen är för övrigt ett bra knep för att dölja om man missat mönsterpassningen mitt fram eller mitt bak lite grann.
Lillasyster fick svarta kantband av interlock och för att göra knäppkanten lite roligare satte jag en röd knapp högst upp och en röd knapp längst ned. De övriga knapparna matchar Zig-Zag-tyget.
Storebror fick gröna kantband av muddväv för att exakt kunna matcha midjemudden på shortsen. Genom att ha samma färg återkommande på både byxor och tröja får man ju en känsla av att det matchar bättre trots att mönstren och intrycken av de två tygerna är så olika.
Kantbandare för 4-vik omgjord till 3-vik. Baksidans kant bli rå, men med rätt inställningar hamnar sömmen precis på den råa kanten som knappt syns. |
När jag kantar med muddväv eller tjock interlock tycker jag det blir för tjockt med 4 lager som min bandkantare vanligtvis gör. Ett alternativ är att kanta "manuellt". Här följer länkar med beskrivning av en variant som Bessemess gör med bara hushållsmaskin och här finns en annan av Näbbgädda där även overlocken används.
När jag kantar 3-vik viker jag en pappersbit som ligger längst ner i bandkantaren så att inte kantbandet kan åka fritt det sista viket utan tvingas till 3-vik istället. Pappersremsan går hela vägen fram till toppen av bandkantaren. Om ni förstorar bilden kan ni se att det ligger en vit pappersremsa där. Längst ut till höger på bandkantaren sätter jag ett hårband så att kantbandet matas längst upp i största möjliga mån. Kantbandet skär jag i ca 3,1-3,2 cm istället för 4,2 cm. En lite mer utförlig tutorial på 3-vik finns på min blogg.
JNY:s mudd är tunnare och mjukare än vad jag är van vid. Den gick väldigt lätt att kanta med på detta sätt. Inte ett endaste hoppstygn och det är ju så kul att kunna matcha exakt med både kantband och mudd. Eftersom den är mycket mjukare än min vanliga mudd gjorde jag den lite kortare än jag brukar när jag klippte till midjemudden.
Stickningar runt muddväven och närbild på BraLLans snygga namnlappar som matchade byxorna extra bra |
Material: Circus jersey med multifärger, Zig-Zag svart-tukos-grön, Grön muddtyg no61, Svart tunn enfärgad interlock, KAM-knappar, Namnlappar från 3exter
Mönster: En lång variant på heldräkt med snedknäppning finns i Ottobre (1/2011). Bra grundmönster till exempelvis byxor och t-shirtar finns i Hanne Meedoms böcker.
Att tänka på: När man kantar med muddväv eller annat som innehåller lycra och/eller i långa partier bör man tänka på att sänka diffen på sin bandkantande täcksömmaskin. Annars drar mudden ihop plagget. Man kan se tendesn på det på storebrors tröja. Jag sänkte diffen, men borde nog sänkt den lite till. Tänk även på att inte dra i tyget, utan bara i mudden, när mudden sys fast på byxorna. Drar man i tyget också kan det bli vågigt, vilket jag nog gjorde en aning av misstag på storebrors byxor.
5 kommentarer:
Åh vad fina! Håller tummarna värmen kommer nu då!!
Jättesnyggt! Härligt med syskonmatch som är lika men ändå olika!
Härlig kombo att sova i, jätte fina!
Tack så mycket!
Härliga och roligt med matchning i olika modeller!
Skicka en kommentar