onsdag 25 maj 2016

Beskrivning på vingärm

För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg där jag gick igenom mönstret för enkla byxan steg-för-steg. I det inlägget kan man ana en matchande body i bakgrunden och här kommer en liten beskrivning för den.


Mönster:  Enkla byxan från JNY är just nu slutsåld, men den skall tryckas igen. Mönster på vanlig kuvertbody finns i exempelvis Ottobre 3/2010. Hur vingärmen konstrueras beskrivs här nedan.


En vingärm består av en mönsterdel som är som ett avlångt "D". Den böjda delen är den del som kommer sys fast i plagget och den raka är den som skall fållas och som blir vingens ytterkant.

Exakt hur stor vingärmen skall vara är en smaksak. Det blir bra nästan oavsett. I detta fall är den ca 35 cm lång och 6 cm hög på tjockaste stället och ungefär detta mått brukar jag använda även för min dotter som är storlek 110. Istället för fåll är ytterkanten sydd med tät overlocksöm. Kanten kan också fållas eller bandkantas, men tänk på att de olika sätten att fålla påverkar utseendet och hur den faller. Bandkantas den blir det många lager tyg och ärmen tenderar att bli lite stel.

Steg 2 är att rynka ihop den böjda delen av ärmen. Åter igen är det en smaksak hur mycket som rynkas. En mycket rynkad ärm tar upp en mindre del av axeln än om den bara är lite rynkad. Antingen rynkar man mha rynktrådar på vanlig hushållsmaskin, framilonband eller, som i detta fall, med hjälp av overlockens diffrentialmatning. Höjer man diffen och stygnlängd till max kommer tyget att rynkas ihop. Tycker man inte att den rynkar tillräckligt mycket kan man sedan dra ut de två nåltrådarna och dra ihop. Nåltrådarna blir lite som rynktrådar. 

När ärmarna är ihoprynkade efter smak och man har kollat så att de båda är rynkade lika mycket nålar man fast ärmen räta mot räta mot plagget. Mät ut mitten på ärmen och mitten på ärmöppningen och nåla därifrån. Ärmen kommer troligtvis inte att täcka hela ärmöppningen, det beror ju på hur lång ärmdel som konstruerats samt hur mycket som man har rynkat. 

Den del av ärmöppningen som inte täcks av ärmdelen fållas in avig mot avig tillsammans med sömnsmånen från den söm som vingärmen sitter fast i plagget med.

Till sist sys sidosömmarna ihop.

Material: Little star turkos ekologisk jersey och vit mudd från JNY. Den lilla volangspets som följde med i kantningen av kuvertringningen är vit vågig 13 mm strechspets från 3exter. De turkosa knapparna med vita hjärtan kommer också därifrån. 











Inga kommentarer: