torsdag 26 november 2015

Vintrigt med djur och vikresårskantare

Snowy Cottage kantad med vikresår med små hjärtan

Snart är det första advent! Väldigt skönt om man lyckas sy de där julkläderna redan nu så det inte blir den vanliga sista-minuten-stressen som man råkar ut för nästan varje år. Denna tunika, ja nästan en klänning till och med, syddes faktiskt redan för en månad sedan.

Mönster: A-linjeformad klänning som delats av. Sedan har nederdelen av mönstret lagts en bit från vikt kant. Därefter rynkades det ihop innan det syddes ihop igen. Glöm inte lägga till sömnsmån där du delar av.

Att tänka på: Detta plagg är kantad med en vikresår (FOE, fold over elastics). Den är fastsydd med 1-trådig söm på min covermaskin (en elastisk raksöm). Men har man inte en sådan kan man exempelvis använda 3-stegs-zick-zack. Där resåren skall kunna stretchas måste ju sömmen vara töjbar. Men i fållen går det ju egentligen lika bra med vanlig raksöm.
  När resåren syddes på drog jag lite i den så att inte kanten böjs utåt när det är klart utan istället håller in fållen/kanten. Om fållen ändå viker lite grann utåt kan man testa att ångstryka den så drar den ihop sig lite mer.
  För att sätta fast den använder jag en 2-viks kantare. Den håller vikresåren på plats, men man får själv reglera hur mycket den skall spännas genom att dra i resåren. Ett annat problem är att man verkligen får hålla tungan rätt i mun vid snäva svängar. Men på ett sådant här plagg där svängarna inte är särskilt skarpa är det inget problem tycker jag. Min är köpt på Ebay. Tips på sökord är: tape binder foe single fold
Bandkantare för 2-vik

Material: Tyget "Snowy Cottage" från JNY samt vikresår med hjärtan från 3exter.

Med vänlig hälsning, BraLLan by Alice

Inga kommentarer: