torsdag 7 maj 2015

Med samma grundmönster

Klänning med extra vidd i kjoldelen
Ganska ofta när man visar upp något plagg i sociala medier får man frågan om vart mönstret kommer ifrån. I mitt fall är det ofta variationer på mina egna grundmönster som jag gör. När jag själv började sy dröjde det alldeles för länge innan jag vågade testa att göra om mönster på egen hand. Men att variera barnkläder går fort och är himla roligt. 

En av mina internet-syvänner, Annas Alster, sydde en sådan här klänning nu i veckan och jag blev inspirerad att göra en liknande. Hennes är lite tajtare upptill än den i det här inlägget. Det kan man ju variera som man vill. 

Mönster: Jag sydde upp en klänning i ursprungsmönstret också så att ni kan se skillnaden. Klänningen med jordgubbar är en vanlig A-linjeformad klänning. Har du ingen sådan ärmlös så utgå från en t-shirt och ringa in armhåla och eventuellt även hals någon/några centimeter. Ställ sedan ut mönstret från armhålan ner till fållen. Om du är osäker på hur lång/bred så utgå från en favorit som finns hemma i garderoben. Vill man ha den tajtare upptill som Annas så ställer man inte den övre delen utan låter den vara tajt som t-shirtens originalform. 

Detta är en strl 98. Jag kapade av den på både fram och bakstycke. Sedan mätte jag nederkanten på överdelen (i detta fall var den 36 cm). Ett bra tillägg för volang som går hela vägen tycker jag är 50 % extra (1,5x36=54 cm). Därmed lade jag mönstret 9 cm från den vika kanten när jag klippte. (54-36=18, 18/2=9). 

Nederdelen är 150 % av överdelen
Nästa steg är att rynka underdelen. För länge sedan fick jag tipset här i bloggen om att rynka med overlocken och det gör jag nästan alltid numera. Jag har den inställd på högsta möjliga diff (2) och högsta steglängd (4). Sedan kör jag över tyget en gång. Oftast räcker det inte helt med en gång. Då kan man antingen köra en gång till, eller så pillar man fram de två nåltrådarna och drar ut dem och drar i dem som om man rnkade på gammalt hederligt vis. Det går ju såklart lika bra att rynka med två raksömmar också.

Rynka med overlock
Material: Picnic ekologisk jersey och grön muddväv. Den lilla rosetten kommer från 3exter. Tyget med jordgubbar har funnits tidigare hos JNY.

Med vänlig hälsning


Inga kommentarer: