fredag 4 april 2014

Grå/orange/turkos med motveck och spets


Den här färgkombinationen gillade jag verkligen; orange, grått och turkos. Nu när det är såhär mörkt är det tyvärr väldigt svårt att fotografera tyget och samtidigt ge färgarna rättvisa så det ser nog ut att ha lite olika färg beroende på bild.

En detalj som jag ibland gör på tunikor och klänningar är att jag gör ett motveck mitt fram. Det brukar jag sedan dekorera med knappar eller spets, eller varför inte både och? Eller varför inte sy flera sådana här motveck fram?
Mönster: För detta mönster har jag använt mönstret av en raglan-tröja som jag sedan ställt ut i en A-form och förlängt. Sedan har jag vikt mönstret på mitten eftersom jag målat ut det hela framstycket på detta mönster. Mönstret har jag sedan lagt mot vikt kant på tyget, men då ett par centimeter från kanten så att halsen blir extra stor.
Mönster MVK ett par centimeter från kanten
Sedan har jag vikt tyget räta mot räta och nålat fast det så det ligger rakt på detta sätt. Var noga med att ränderna passar i varandra. Från halsen och en bit ner (i detta fall 3,5 rand) sydde jag en söm ca 2 cm in och parallellt med den vikta kanten.


Efter att den raka sömmen är sydd så tar jag baksidan och viker det som på bilden ovan.

Sedan sydde jag fast en spets ned till veckets slut.

 När jag skulle fålla passade jag på att sy fast spets på sömmen. Jag sydde en söm i spetsens övre del och en söm i spetsen undre del för att den lättare skall hållas på plats vid användning och tvätt. Här använder jag vanlig raksöm på den vanliga hushållsmaskinen och det fungerar ju eftersom klänningen är såpass vid. Den kommer ju inte belastas och behöver inte vara så strechig. Halsringningen kantade jag med muddväv  och ärmfållen fick en vanlig tvillingsöm.

Material: Stripe Grey/Orange/Turquoise i jersey, orange muddtyg samt påstrykbar figur och spets från 3exter.


Med vänlig hälsning


Inga kommentarer: