tisdag 23 oktober 2012

Svart spets vs. vit spets


 Lägg till lite spets när du bandkantar!

Såhär när det börjar bli höst är det underbart att ha gott om tunna långärmade tröjor. Jag gillar att ha dem tunna och flera lager hellre än att ha en tjock. Utanpå denna kan man till exempel  ha en kofta i jersey, så blir det enkelt att reglera värmen inomhus.

Jag är ganska så förtjust i spets, liksom många andra. Här har jag använt en väldigt tunn syntetspets som är såpass bred att man kan låta den följa med längst in i kantbandet. Att den är tunn gör att det inte blir problem med hoppstygn och dess bredd gör att man inte behöver hålla koll på var spetsen skall ligga exakt. Den skall helt enkelt följa med kantbandet längst in vid vikningen. 

I ett av mina första inlägg för JNY så gjorde jag klänningen nedan med vit spets. Visst är det kul att jämföra intrycken av att kanta med olika färger och spets. Snyggt båda två tycker jag men den svarta är helt klart lite tuffare!

Guide/tutorial: Knäppkant i ena sömmen

Jag har klippt ut raglantröjans alla delar som vanligt med  sömnsmån och sedan sytt ihop alla halssömmar utom ena framsidans söm.

Sedan har jag klippt bort lite sömnsmån, på i detta fall framstycket, samtidigt som jag rundat av kanten så det skall bli lättare att kanta svängen. På ärmdelen har jag klippt/rundat av lite

 Ni ser de lösa bitarna som jag klippt bort som ligger bredvid.

Efter det har jag bandkantat hela vägen runt ringningen

Sedan lägger jag ärmens kantband på framstyckets kantband och gör en hjälpstickning där sömnsmånen sedan hamnar. Det är alltså armhålan ni ser på bilden ovan. Tänk på att inte har för gles söm i ärmhålan. Det är ju overlockens söm som sedan kommer att fästa kantbandet så det inte repar upp sig.

Till sist syr jag hela sidosömmen.

Mönster: Raglantröja med knäppkant i ena sömmen. Se ovan hur jag gjort.


Vänliga hälsningar
Alice BraLLan 


5 kommentarer:

od Andulky sa...

Snyggt! Tack för tipset med spetsen!!

od Andulky sa...

Förresten, var har du köpt spetsen?

Alice BraLLan sa...

Tack! Spetsen är köpt på Stoff&Stil. Deras 15 mm breda: http://www.stoffochstil.se/Katalog/Sytilbehoer.aspx?group_id=5077

Anonym sa...

Fantastiskt fint! Tack för att du delar med dig!
/Kristin

Avanai sa...

Smart! Jag är inte mycket för spets men vill gärna testa ditt sätt att göra knäppning i axeln. Har precis klippt ut delar till en raglan med en annan typ av axelknäppning, men den ska strykas på mellanlägg etc och då verkar det här mycket smidigare!