tisdag 25 september 2012

Utryckning till syskon

Syskonmatchad utryckning i snygga kombinationen vitt och turkost

Att sy matchande kläder till syskon är väldigt kul. Nackdelen här var att jag sydde en kortärmad och en långärmad så när det var invigning av kläderna så fick storebror snabbt ta av sig sin, för det var för varmt för långärmat. Så mycket med den matchningen med andra ord. Men snart blir det kallare och då får lillasyster en vit långärmad under så kan de matcha med varandra igen. Lillasysters tunika är i Sinogalla-modell med delat bakstycke med knappar. På framstycket har jag gjort några veck och ärmarna är rynkade med overlocken. Bakstycket går lite omlott med hjälp av knäppning. Storebrors tröja är en vanlig tröja som är kantad med vit inerlock i ärmslut och fåll. I halsringingen har jag en dubbelvikt muddremsa och en tvillingsöm som dekorstickning.


Hur nålarna träffar sömmen på avigan och hur sömmen ser ut från rätan

Aviga dekorstickningar på täcksömmaskin

När jag syr dekorstickningar på täcksömmaskinen använder jag en genomskynlig clearview-fot så att man ser precis var man träffar. Sedan låter jag 2 nålar gå på OL-sömmens sömnsmån och den tredje, i detta fall vänstra nålen, strax utanför OL:sömmens vänstra raksöm. På så sätt får man sömmen så att det ser ut som vänstra nålen ligger rakt på OL.sömmen från rätsidan sett.

Spillbit i slutet av sömmen på täcksömmaskinen

Att tänka på: När man syr med denna form av täcksömmaskin så måste man vara noga att fästa ordentligt eftersom sömmen repar upp sig lätt. För att den inte skall hinna börja repa upp sig innan jag fäst den i en annan söm är det bra att fortsätta sy på en liten spillbit (se bilden ovan). 


Mönster: Vanligt tröjmönster och kort Singoalla-mönster.Vänliga hälsningar
Alice BraLLan5 kommentarer:

annas alster sa...

Vad Goa de är era barn! Smart det där med att sy på en spillbit, det hade jag inte tänkt på. Det är ju så himla lätt att en fåll börjar krypa iväg innan man har hunnit sy sidsömmen...

Renis sa...

Härliga kläder på härliga ungar!

od Andulky sa...

Grymt snyggt!

Alice BraLLan sa...

Tack så mycket! Det är så roligt när ni tar er tid att berömma.

Anonym sa...

Tack för tips hur du siktar! Ska genast ner och prova "ditt" sätt. Josefin