tisdag 14 augusti 2012

Kalsonger på löpande band

Kalsonger i långa rader och beskrivning för hur man syr ihop dem


Här hemma kom helt plötsligt potträningen igång på allvar nu under sommaren. Och i garderoben fanns bara 4 par kalsonger, så det blev till att akutsy 5 par till. För att det skulle gå extra fort och effektivt blev det på löpande band och med samma färg i maskinen på alla, röd!

Nedan följer lite snabb information om vad flatlock är och en tutorial till hur man syr ihop en kalsong eller trosa med grenkil och utan skavande sömnsmåner. Ni som har läst min BraLLan-blogg vet kanske att jag gjort ett liknande inlägg tidigare. Men denna gång har jag tagit lite andra bilder och förklarat med lite andra ord. Så har ni svårt att förstå denna guide, kan ni alltid läsa den andra också. Förhoppningsvis kompletterar de varandra på ett bra sätt.


För att kalsongerna skall bli så bekväma som möjligt valde jag flatlock-söm, en söm som många overlockmaskiner klarar av. Om man inte har möjlighet till flatlock kan man sy aviga mot aviga och sedan sticka ner sömnsmånen med en stickning på rätsidan. 

Flatlock
  1. Flatlock sys avig mot avig 
  2. När sömmen är sydd drar man försiktigt isär tygbitarna och sömmen blir platt på båda sidor
  3. Sömmen från baksidan

 Att sy grenkil utan skavande sömnsmån


Först sys framkilen, bakkilen och sidostyckena ihop. Är det trosor har det ofta bara ett framstycke och ett bakstycke Det är inga konstigheter. Sedan följer det lite kluriga och smarta sättet för att slippa skavande sömnsmåner i grenkilen.
  1. Man har två grenkilar. Den ena nålar man räta mot räta på utsidan av kalsongen. 
  2. Den andra nålar man med grenkilens räta mot kalsongens avigsida
  3. Nålar man hela vägen och sedan syr fast alla 3 lager tyg ser det som på bild 3 från rätsidan när man vecklat ut det hela
  1. Nästa steg är att nåla fast de två grenkilarna på var sin sida om nedre delen av baksidan på kalsongen. Den yttre grenkilen (alltså den som ni ser på bild 1 i förklaringen ovan denna) nålas räta mot räta och den inre nålas med grenkilens räta mot kalsongens avigsida. Hela kalsongen blir som en liten "korv" med andra ord
  2. Sedan syr man över alla 3 lager tyg.
  3. När man vrider ut "korven" ser den ut som på bild 3.På första bilden ser ni hur kalsongen ser ut från avigsidan och på den andra bilden när man tittar ner i kalsongen ovanifrån.

Mönster: Från Ottobre 6/2010 men en del ändringar (utgått från mindre storlek och ökat lite med sömnsmåner och sedan sänkt midjan ca 3 cm och lagt till mudd). Det skall även finnas i Ottobre 4/2004

Material: Dino lila jersey, Djungel jerseyCircus jersey, Under ytan jersey, Utryckningsfordon jersey och röd mudd


Vänliga hälsningar
Alice BraLLan


4 kommentarer:

Jennie sa...

Åh vad bra med tutorial, det måste jag testa! Tack! :)

Dexxi sa...

Toppenfina!
Ska testa trosmönster till tjejen nu, men kalsonger kajak nog med testa nån dag, har ju ett par år på mig tills lilleman ska pottränas :)
Jättebra tut!

Alice BraLLan sa...

Tack! Hoppas ni kan tyda min tu sedan när ni kör skarpt läge. Annars får ni fråga hur jag menar.

Lisbet sa...

Så fina kallingar! Tack! Nu förstår jag bättre. Skall sy rätt nästa gång ;) Tack för superbra beskrivning. //Lisbet