måndag 30 juli 2012

Dinosaurier med volang och rynkärm

Ett kit med klänning, som är en varation ur Minikreas mönster, och matchande tajts.

Klänning från Minikreas 0-9 månader och tajts från Meedom (form 0)

Nu har jag testat Minikreas mönster för första gången. I detta klänningsmönster, 0-9 månader, fanns med förslag på variationer med olika ärmar, knäppningar mm. Jag ville testa rynkärmen och lade även till för att göra nedersta våden med lite volang. Av en slump fick även klänningen en dekorationsrosett.

Tv: Uppdelat mönster Th: volang på dubbelvikt tyg

Jag ritade ut linjerna för "foerlinje evt. stickningslinje" (den mellan stycke 1 och 2) och linjen för "klippelinje for opdelning af skoert" (den mellan stycke 2 och 3) och gjorde små markeringar  där "baerestykket" mötte ärmhålet. Det är emellan dessa senare små linjer som rynkärmen sedan skall sättas fast. På bilden till vänster ser ni endast framstycket.

Sedan klippte jag isär mönstret och ritade ut stycke 1 och 2 (som satt ihop) i dino-tyg. Stycke 3 är i enfärgad lila jersey och det förlängde jag i sidled, se bilden till höger ovan, så jag fick tyg över att rynka till volangen. I enfärgad lila jersey klippte jag även ut stycke 1 att fodra med. Övre delen av klänningen är alltså vändsydd.
Nedersta ärmen är vikt dubbel och jag har sytt två rynktrådar. Översta ärmen är dessutom ihoprynkad.
Rynkärmen ser ut som en utdragen oval och även denna är i enfärgad jersey. Den är på bilden ovan dubbelvikt avig mot avig och har fått två rynktrådar utmed den råa, klippta kanten. 

Klänningen vrängd ut och in
Ärmen från utsidan med en stickning runt nedre delen av ärmhålet.

Rynkärmen rynkas sedan till en sådan längd att den får plats mellan de två markeringarna för "baerestykket" och sys fast mellan fodret och klänningen. Sedan sydde jag på mudd. Ca 75% av halslängden och 4,5 cm bred inklusive sömnsmån.

Klänningen är endast vändsydd lika långt ner som stycke 1.


Mellan volangen och övre delen av klänningen sitter på ena sidan en lite rosett. Den är en vändsydd rektangel som jag dragit ihop i mitten med hjälp av en knapp. Ursprunget beror på att jag lyckades göra ett litet hål som jag ville dölja. Det blev väldigt fin och jag är glad att den hamnade där.

Mönster: Klänning 0-9 månader Minkrea, Tajts från Meedom (form 0)

Material: Dino lila i jersey, enfärgad jersey och mudd från egna tyghyllan

Vänliga hälsningar
Alice BraLLan