onsdag 27 juni 2012

Vändbar omlottröja med applikationer, Del 1

En tutorial/beskrivning på hur man kan sy en omlottröja med knytband och applikationer som är vändbar. Del1: Applikationen. 

Vänbar omlottkofta strl 74/80
Detta är nog ett av de plagg som tagit mig längst tid att sy - någonsin. Det berodde främst på applikationerna, som inte var särskilt svåra men som tog sin tid.

Jag har inte sytt applikationer på trikåtyg innan, vad jag kan minnas, och tyckte det var dags. Har länge tänkt göra det, men det har aldrig blivit av. Därför har jag länge småkikat på lite olika sy-vänner när de sytt applikationer och frågat om deras bästa tips. Först följer hur jag gjorde applikationer och i ett senare inlägg kommer hur själva koftan är ihopsydd.

Applikationsdelarna faststrukna, men ej sydda
Stora applikationen med katten har jag gjort med tät zickzack, medan tassarna är sydda med raksöm nära kanten. Skillnaden mellan dessa två sätt är bland annat att den applikation som görs med raksöm nära kanten kommer att få lite krulliga kanter efter tvätt. Som man antingen får stryka ner eller om man, som jag i detta fallet, tycker det blir lite extra effektfullt med.

Materialet som jag använde förutom tyg och tråd är dubbelhäftade mellanlägg, exempelvis vliesofix, samt totally stable som används för att stabilisera tyget under själva sömnaden.

  • Först strök jag fast ena sidan av det dubbelhäftande mellanlägget på en stor bit, i detta fall grått tyg, och klippte ut själva katten och tassavtrycken. Sedan gjorde jag detsamma med nosen och det som skulle bli ögon, fast på molntyget då förstås.
  • Sedan tog jag bort skyddspappret och strök fast nosen och ögonen på kattsilhuetten
  • Till sist tog jag bort skyddspappret från katten och tassarna och strök fast dem där jag ville ha dem på plagget
Totally stable fasstruket på avigsidan
  • När själva motivet satt på plats med hjälp av vliesofix strök jag fast totally stable på avigsidan som täckte hela applikationens yta
Maskinens inställningar
  • Inställningarna jag använde för att sy fast var de ni ser på bilden ovan. Zickzack, stygnbredd 3,5 och stygnlängd nästan 0. Trådspänningen är sänkt till 2. Har man satängsöm skall den vara ännu bättre att använda. Men jag fick använda vanlig zickzack.

Pressarfot som passar bra till applikationer

  • När jag letade bland mina pressarfötter hittade jag en genomskinlig pressarfot där skåran i högra kanten precis följer där nålen träffar i det högra nedslaget. På så sätt kunde jag enkelt se att jag sydde rätt. Observera att i stort sett hela sömmen skall ligga på applikationen och att nålen bara träffar utsidan i högra nedslaget.

Totally stable delvis bortrivet

  • När alla sömmar var färdigsydda rev jag bort all totally stable från baksidan och sydde igenom alla lösa ändar och knöt dem på avigsidan. På bilden är totally stable bortriven på själva katten, men sitter fortfarande kvar runtomkring  På bilden ser ni också att undertråden nästan går som en rak tråd och drar med sig övertråden ordentligt in på undersidan eftersom trådspänningen är sänkt
  • Morrhåren har en lite smalare zickzack än övriga appliktionen.Tassarna sydde jag med raksöm nära kanten. 
Det var lättare än jag trodde, men det tog betydligt mer tid än jag trodde. Nästa gång kommer nog både bli snyggare och gå fortare. Men jag är väldigt nöjd med tanke på att detta var första försöket!

DEL 2 hittar du längre ned på bloggen


Vänliga hälsningar
Alice BraLLan


4 kommentarer:

WilleBus sa...

Vilket jobb du lagt ner, både på beskrivning och tröja. Så duktig du är. Blev faktiskt sugen på att göra en applikation. Det var längesedan.

Alice BraLLan sa...

Tack snälla! Du borde testa. Det tar tid men det är så roligt att ge plaggen en egen touch.

Lisa sa...

Jättefin! En sån ska jag sy till Vilda, men utan applikation för det hinner jag nog inte :) Smart med en mönstrad och en neutral sida!

Dexxi sa...

Helt underbar är den! Applikationer är ju väldigt roligt!