onsdag 6 juni 2012

Matchat med ränder i cerise


Två olika jerseytyger med ränder i cerise. Sydda i ett set som har lång användningstid


Body med knäppning på axeln


Bodyn har knappar på axeln för att lättare kunna träs över huvudet. Ett sådant mönster är ganska lätt att själv konstruera. Tar man en vanlig tröja/body kan man göra lite extra sömnsmån på ena axelns båda sidor så att de kan överlappa med god marginal. Denna sömnsmån får man sedan förstärka med någon form av mellanlägg och sedan vika dubbel så det blir lite stabilare för knapparna. Sedan syr man ihop den vanliga, normala axelsömmen och börjar kanta vid den ena dubbelvikta sömnsmånen och hela vägen runt ringningen på det sätt man brukar göra. Kantar man med exempelvis dubbelvikt mudd får man sy ihop kortsidorna på mudden räta mot räta först istället för att göra en rundel som man vanligtvis gör med muddkantning. Eller så gör man en helt vanlig vanlig fåll i halsringingen med exempelvis tvillingnål. Själv kantar jag med interlock i bandkantare med hjälp av min täcksömmaskin (Janome CoverPro). 
Detaljbild på knäppningen och det extra långa fålltillägget på ärmen i både uppvikt och nedvikt läge

Haremsbyxor är luftiga och sköna på sommaren. De är sydda i ett stycke med söm bak och det är mycket häng i grenen. För skojs skull testades dessa på storebror med storlek 98. De fungerade finfint som lite längre shorts på honom. Så man kan verkligen säga att de har lång användningstid. 

Lillasyster har storlek 74 och har här uppvikta muddar och ärmar

Mönster: Mönster på body med knäppkant finns bl.a. i tidningen Ottobre (1/2006). Mönster till haremsbyxor kan man också hitta i Ottobre (1/2011). Varken bodyn eller haremsbyxorna i detta inlägg stämmer dock helt överens med Ottobres mönster.

Material: Cerise jersey med vita ränder, vit jersey med cerisea ränder, cerise muddtyg no 11, cerise tunn enfärgad interlock, vita KAM-knappar no16 i plast.

Att tänka på: För att förlänga användningstiden på bodyn har jag gjort fålltillägget extra långt i ärmen. Så ser det snyggt ut även när man viker upp ärmen. I grenen sitter endast två knappar. På så sätt gör det inget om benen blir tjockare, bodyn passar ändå. På byxorna har jag gjort extra långa muddar. I början är de uppvikta och så småningom viks de ned.

Vänliga hälsningar
Alice BraLLan

Haremsbyxor i ett stycke med söm bak

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jättesnyggt! Den rosafärgen är så himla fin tycker jag :-)

Denice sa...

Klassiskt och fint, och ett himla bra inlägg!

Pernilla sa...

Jätte fint set, smart sätt att förlänga användnings tiden på!

s p i n d e l t j e j e n (och lilla Pyret i magen) sa...

Jag hajar inte hur man hittar mönstrena i Ottobre.... jag får bara upp en pytteliten förhandsgranskning? :)