måndag 10 december 2012

Motorcross-tröja och matchande byxor

Nu närmar sig julen, så det är på tiden att börja fundera på julklappar. Denna kommer att hamna under granen. 


Jag kände att det var dags att testa en helt ny modell på tröja. Inte bara en liten variant på mina vanliga modeller utan helt annorlunda. Jag föll för denna som jag hittade i en Ottobre-tidning. Den känns lite som en motorcross-tröja i modellen. Om mottagaren nu vill använda den som pyjamas eller vanlig tröja återstår att se. Men jag tror att den kommer falla honom i smaken. Och att den har lite känsla av motocross kommer inte vara en nackdel!
Det blev ett par matchande byxor till. De är ett par löst sittande byxor med kilar fram och bak. Även dessa hittade jag i samma Ottobre-tidning.


De flesta sömmar är sydda med overlockens flatlocksöm, närmare bestämt en 2-trådig, bred, avig flatlocksöm. Jag valde denna söm eftersom både byxor och tröja innehåller många sömmar och genom att välja en avvikande färg som syns i sömmarna så tycker jag att det blev lite mer intressant. Ni som följt med i vad jag sytt tidigare vet ju även att jag älskar svart/rött/vitt i kombination. 

Halsmudden är 5 cm (inklusive sömnsmån på höjden) x 75% av halsringningen. Även denna sydde jag fast med flatlocken. Men jag skulle sytt det från andra hållet! Nu veks det mönstrade tyget upp mot mudden när jag drog isär flatlocksömmen. Det hade blivit snyggare om flatsömmen vikits nedåt när man drog isär. Man ser det mönstrade tyget och sömmen i bakkant på innersidan av tröjan. Det har ju varit lite snyggare om man bara sett det som helt svart. Men det är ju på insidan trots allt, syns bara när den hänger på galge.

Att tänka på:
När jag syr fast resår gör jag på följande vis. Först sys resåren ihop till en rundel. Sedan sys rundeln fast i insidan av byxan (se nedan)


Efter det viks allt inåt 180 grader (om man utgår från bilden ovan). Efter det sys det genom 3 lager (tyg, resår, tyg). Oftast använder jag tvillingsöm som är elastisk. Men man kan använda vanlig raksöm också. Då måste man vara noga att töja resåret ordentligt medan man syr. På så sätt blir sömmen ändå hållbar eftersom man inte kommer att töja resåren mer än vad sömmen är sydd med från början.

Tänk på att alla dessa sömmar tröjer ut resåren lite grann, så man får vanligtvis korta resåret lite jämfört med om man har den i en kanal.

Ett sista litet tips är att vända byxan ut och in och sy inuti trånga benslut istället för att försöka knö på benslutet på friarmen.


Mönster: Båda två är från Ottobre 6/2010
Vänliga hälsningar
Alice BraLLan 

2 kommentarer:

Fangoria sa...

Verkligen jättesnyggt set!

Alice sa...

Tack så mycket!